Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine Geriatri Uzmanı
05 Aralık 2022

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine Geriatri Uzmanı

Uz.Dr. Fatma Sena DOST Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Geriatri Uzmanı olarak hasta kabulüne başladı.

Dr. Fatma Sena DOST, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden ihtisasını almıştır.

Uz.Dr.Fatma Sena DOST, 1.Kat Geriatri Polikliniğinde hizmet vermektedir.

Geriatri Nedir? Kimler Geriatri Uzmanı Tarafından Değerlendirilmelidir

Yirminci yüzyıl başlarından itibaren ortalama insan ömrünün uzaması ile geriatri kavramı ortaya çıkmaya başlamıştır.

Yapılan çalışmalar;

• 60-65 yaş ve sonrasının hastalıklarının erişkinlerden farklı bir seyir izlemesi ve farklı bulgularla ortaya çıkabilmesi

• Bu yaş grubunda ilaç etkileşimlerinin çok daha fazla görülmesi

• Normal yaşlanma süreci ile hastalık bulgularının birbiri ile karıştırılabilmesi

• Bu yaş grubunun tedavisinde yer alan hekim sayısının artması ile gerek aşırı/yanlış tedavi oranlarının artması ve gerekse sağlık maliyetlerinin artmasının saptanması bu yaş grubunun hastalıklarının pediatri gibi bir ayrı branş olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyması ile Geriatri Bilim Dalı ortaya çıkmıştır. Geriatri, iç hastalıkları uzmanlığı sonrası 3 senelik bir yan dal eğitimi sonrası hak kazanılan bir yan dal uzmanlık dalıdır.

Bireyler Geriatri bölümüne yaşlılarda görülen geriatrik sendromların tanısı tedavisi takibi ve başarılı ya şlanma takibi ile başvurabilirler. Başlıca geriatrik sendromlar demans (bunama), çoklu ilaç kullanımı (poifarmasi), idrar kaçırma (üriner inkontinans), son 1 yıl içinde tekrarlayan düşme öyküsü ve denge bozukluğu, titreme, hareket bozuklukları (Parkinson Hastalığı gibi), yaşa ve altta yatan hastalığa (demans, yutma bozuklukları…) beslenme bozukluğu (malnütrisyon), yaşa bağlı kas gücü ve kas kitlesi kaybı (sarkopeni) gibi durumlardır. Belirtilen yakınmaları olan ve her 65 yaş üstü bireylerin başarılı yaşlanma takibi, aşılama programları, kemik erimesi (taraması ve tedavisi) amacı ile geriatri bölümünce değerlendirilmesi uygundur.