15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ
15 Eylül 2022

LENFOMA NEDİR?
Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Bir çoğunda doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile sağlıklı ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur.
Lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfomaya yol açabilen risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Dünyada her yıl 360 binden fazla insanın lenfomaya yakalandığı, her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konulduğu bilinmektedir. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale dönüşebilmektedir.
Lenfomanın Belirtileri Nelerdir?
Ağrısız bezeler:
En sık görülen belirti ağrısız bezelerdir. Lenf bezlerinden oluşan, ağrısız, genellikle çapı 1 cm'den büyük düğüm şeklinde şişliklerdir. Fark edilme ihtimali yüksek olan bezeler; boyunda, koltuk altında veya kasık bölgesinde çıkar. Bu şişlikler ağrıya veya başka belirtiye yol açmaz, ancak sıklıkla boyutları giderek artar. Lenf düğümlerinin şişmesinin çok sık görülen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Lenf düğümlerinde şişme olan kişilerin büyük bir kısmında lenfoma dışında tanılar söz konusudur, bu şişliğin en yaygın sebebi enfeksiyondur. Şişen lenf düğümleri genellikle enfeksiyon iyileştikten sonra küçülür.
Sebebi bilinmeyen ateş:
Ortada hiçbir sebep yokken vücut sıcaklığının 38°C'nin üzerinde olması.
Gece terlemesi:
Gece yatarken giyilen giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak kadar şiddetli gece terlemesi.
Kilo kaybı:
6 ay içerisinde vücut ağırlığının % 10'undan fazlasının kaybolması.
Sürekli yorgunluk:
Şiddetli ve devamlı halsizlik veya yorgunluk hali.
Bu Belirtiler Ortaya Çıktığında Ne Yapılmalı?
Kendinizde bu belirtileri görürseniz, doktorunuza danışın. Ancak unutmayın, bu işaretlerin hiçbiri lenfomaya özgü değildir, pek çok başka hastalıkta da benzer belirtiler görülebilmektedir. Tanıyı sadece hekim kesinleştirebilir.
Tedavisi:
Lenfomanın tedavisi ilaçlarla (kemoterapi), ışın tedavisiyle (radyoterapi) veya ikisi birlikte olarak yapılmaktadır. Ayrıca hastadan kök hücre toplanarak yüksek doz kemoterapi sonrası bu kök hücreleri tekrar hastaya verme işlemi (yüksek doz kemoterapi ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu), biyolojik ilaçlarla ve cerrahi olarak da tedavi edilebilmektedir. Bazen yavaş seyirli lenfomalarda hastaya tedavi verilmez ve hasta belli aralıklarla doktor tarafından izlenir. Hastanın tedavisine karar veren uzmanlar hematoloji, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanlarıdır.

  • FchVMqzXEAAoi7F.jpg
  • FchVMmdX0AAvcaY.jpg
  • FchVMmcWAAAFH_I.jpg