06-12 MART DÜNYA GLOKOM HAFTASI
Glokom göz içi sıvısının uygun boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artmasına denir. Halk arasında göz tansiyonu adıyla bilinen glokom, birçok insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir.
Glokom ’un en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve hemen hiçbir belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratabilmesidir. Bazı hastalarda baş ağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe ve göz önünde renkli ışık haleleri görme gibi bazı belirtiler oluştursa da çoğu hastada belirgin görme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamaz.
Glokom herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak, 40 yaşın üzerinde olanlar, ailesinde Glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı, hipertansiyon, hipotansiyon, yüksek miyop, yüksek hipermetrop, migren, ve damar hastalığı bulunanlar Glokom ‘un daha sık görüldüğü grupta yer alırlar. Özellikle, ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerin bu hastalığın görülmesi açısından normale göre daha fazla risk altında olduğu göz önünde tutulmalıdır.
Glokomda takip çok önemlidir. Düzenli kontrollere gidilmesi, belli aralıklar ile gerekli testlerin yapılması, ilaçların düzgün ve zamanında kullanılması gerekir. Her hangi bir sorun ile karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır. 40 yaş üzerinde göz tansiyonu ve optik sinirinin değerlendirildiği göz muayenesinin her yıl düzenli yapılması glokomda erken tanı için önemlidir.
Glokom Dünyanızı Karartmasın