Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya genelinde erişkin yaşta çok nadir görülen Bilateral Koanal Atrezi (geniz bölgesinin tamamen kapalı olması) ameliyatı gerçekleştirildi.
Darıca Farabi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinden Op. Dr. Bilgehan Çelik ve Op. Dr. Metin Akyıldız tarafından başarıyla gerçekleştirilen operasyon ile hastanın bilateral koanal atrezi cerrahisi yapıldı. Op. Dr. Bilgehan Çelik konuyla ilgili şu açıklamada bulundu; “ 52 yaşında çocukluğundan beri olan burun tıkanıklığı ve işitme azlığı şikayeti nedeniyle bugüne kadar bir çok merkeze başvurup aldığı çeşitli medikal tedavilerden fayda görmeyen hasta polikliniğimize başvurdu. Burun içindeki yoğun iltihaplı akıntıyı temizledikten sonra klinik şüphem üzerine endoskopik kamera ile baktığımda her iki burun deliğinin arka kısmının tamamen kapalı olduğunu tespit ettim. Hastanın geniz bölgesinin kapalı olmasına bağlı olarak ayrıca her iki kulağında seröz otit (orta kulakta sıvı birikimi) ve işitme kaybı mevcuttu. Yapılan ek tetkikler sonrasında Op. Dr. Metin Akyıldız ile birlikte gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası hastanın tamamen kapalı olan geniz bölgesi tamamen açıldı. Ameliyattan sonra hastamız hayatında ilk kez burundan nefes alabildiğini ayrıca işitme kaybının da düzeldiğini ifade etti.’’
Hastanın takiplerinin sorunsuz devam ettiğini belirten Dr. Çelik; ‘’Dünya genelinde 4000-5000 doğumda bir görülen tek taraflı veya iki taraflı koanal atrezi çeşitli doğumsal anomalilerle birlikte görülebildiği gibi izole bir deformite olarak da rastlanılabilir. İki taraflı olgular yenidoğan döneminde tanı alıp hızlıca tedavisi yapılan bir hastalık olsa da tek taraflı hastalıkta uzun süre semptom vermeyebilir. Bizim vakamızın farklılığı iki taraflı hastalığın erişkin yaşa kadar gelmesiydi. Hastamızın daha önce cerrahi öyküsü veya kafa travması yoktu. Tiroid hastalığı dışında başka bir problemi olmaması sebebiyle doğumsal izole bilateral koanal atrezi tanısı koyduk. Dünyaca saygın dergilerde literatür taraması yaptığımızda bu hastalığın erişkin yaşta çok nadir olarak görüldüğünü bilmekteyiz. Bugüne kadar birçok merkezde muayene olmasına rağmen tanı alamamış ve bu sebeple tedavisi geciken hastamızın rahatsızlığı için aslında en önemli adım öncelikle klinik şüphe duymak ve detaylı bir muayene ile tanıyı koymaktır. Sonuç olarak hastamızın sağlığına kavuşmuş olması bizleri mutlu etmiştir. Bölgemize sağlık konusunda ciddi katkıları olan hastanemizde bu cerrahinin yapılabilir olması da ayrıca mutluluk verici bir durumdur.’’ diyerek sözlerini tamamladı.